úterý 17. května 2011

Sluha jejího veličenstva/Sluga gosudarev (RUS/2007)


Francouzští šlechtici Charles de Breze a Antoine de la Bush se utkají v souboji. Ve Francii jsou zakázané a tak se oba proviní proti králově vůli. Ludvík XIV. si samozřejmě nechce špinit ruce - oba provinilce odešle s listinami. Charles de Breze má doručit listiny do Ruska Petrovi Velikému, Antoine de la Buch naopak jede ke švédskému králi (Karel XII.).


Evropa, 1709. V právě probíhající válce mezi Švédskem a Ruskem byli dva francouzští duelanti vyhoštěni ze země: jeden k carskému vojsku a druhý ke švédskému. Ačkoliv jsou odděleni, osud s nimi ještě neskončil... Dobrodružný příběh na pozadí velkolepé historické fresky nabízí jedinečnou podívanou! (oficiální text distributora)

Cestu nemá jednoduchou hlavně de Breze. Krátce po příjezdu do Ruska se setkává s ruským důstojníkem Grigoriem - má za úkol prověřit existenci Černého jezdce o kterém si vojáci vyprávějí široko daleko a jenž přepadává posly. Grigorij doprovází Charlese až k carovi a společně se zúčastní bitvy u Poltavy, která končí porážkou švédské armády a jejím následným ústupem.


car Petr a Menšikov

Karel XII.

Tenhle ruský film (neohrnujte hned nos, že je ruský ani nepoznáte) má snad všechno, co má správný dobový film mít: krásné kostými (je vidět, že se nešetřilo), láska, souboje, přátelství, pomsta, čest, trochu romantiky - o něco víc krve ...


název: Sluga Gosudarev/Sluha jejího veličenstva/The Sovereign's Servant
režie: Oleg Rjaskov
období: 1709, Severní válka
literární předloha: ne
jazyk: pouštěla jsem si film v originálním znění s titulky, takže: francouzsky, rusky a zazněla i švédština

Oficiální stránky filmu klikněte zde

Zkoušela jsem si film pouštět i v českém znění, ale nějak se vytratila "autenticita". Nevím, možná kdybych si nejdřív pustila český dabing a pak teprve originální znění, ani by mi to nepřišlo. Každopádně francouzštinou se nic nezkazí a ruština zní stejně krásně (alespoň pokud vůči ní nemáte nesmyslné předsudky - mému uchu lahodí minimálně stejně jako francouzský jazyk, ne-li víc). Každopádně drama od prvního zhlédnutí patří mezi mé nejoblíbenější filmy a minimálně na youtube si často sjíždím fanouškovské montáže nebo jen některé scény z filmu. V pomyslném hodnocení od 0 - 10, kde číslo 10 zastupuje nejvyšší hodnocení, dávám plný počet 10 bodů.
mé konečné hodnocení: 10/10

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...