neděle 17. července 2011

F. L. Věk (CSR/1970)

Černobílý třináctidilný seriál natočený na motivy pětidílného historického románu Aloise Jiráska jsem viděla prvně na ZŠ, ale tento týden snad poprvé kompletně celý.


Seriál celý, ale knihu jsem ani neotevřela. Kdysi jsem od Jiráska zkoušela číst román Temno, dlouho mi mé nadšení nevydrželo. Od pokusu mě vůbec neodradila prostorová rozměrnost (rozuměno tloušťka), ale když čtu už kdovíkolikátou stránku a ono furt nic! Opravdu nemám trpělivost. Jirásek musel být nesmírně pilný člověk s obrovským rozhledem, ale .... Já si prostě nemůžu pomoci. Zajímalo by mě, jestli za to může doba (uspěchaná, neradi čekáme, jsme nervní ... bla bla bla nebo jestli neumím číst) a zda se v minulosti jeho knihy opravdu četly a byly mezi čtenáři oblíbené - nebo se od vydání knih moc nezměnilo. Je to škoda, protože velikost panu Jiráskovi (ani jeho knihám) nelze upřít.


Zpět k seriálu. Vše začíná narozením malého Františka kupci z Dobrušky. Chlapec je nejen hudebně nadaný a snadno se učí. Kmotr chlapci domluví místo zpěváka ve sboru u jezuitských kněží v Praze. Díky tomu získá vzdělání, které by na vsi stěží získal - má neomezený přístup ke knihám (dokonce i k těm zakázaným - Rousseau, Diderot ...).


Doba se mění a panovník Josef II. ruší veškeré kláštery, které se nevěnují veřejně prospěšným činnostem - tedy i klášter Jezuitů, kde František žije. Vrací se domů, jeho otec mizitím rozprodá knihy, které Věk mladší zachránil tím, že je odkoupil. Sice se zadlužil, ale o knihy byl nebývalý zájem a tak nakonec vydělá. Peníze mu otec věnuje a František se rozhodne za ně v Praze dostudovat.

Přividělává si kondicemi. Díky tomu se seznamuje s pražskou měšťanskou rodinou a s Václavem Thámem. Mladý Věk s nelibostí sleduje sílící vliv německého jazyka. Měšťanstvo, které česky umí, dává přesto přednost němčině. Je to "cool", je to "in" (divný použít tenhle výraz, mluví-li se o 18. století).


Otec se dozví, že se jeho syn věnuje divadlu. To ho samozřejmě rozčílí - neposlal syna na studie, aby se stýkal s takovou chátrou a zanedbával studium. Ačkoliv se syn odmíne podrobit otcově vůli a odjet s ním domů, finanční situace jej přinutí změnit názor a pokorně se vrátit do Dobrušky jako marnotratný syn.





Z Františka L. Věka se po otcově smrti stává kupec - přebírá rodinný obchod. Nicméně z Prahy vozí česky psané a vlastenecké knihy, které ve svém obchodě zdarma půjčuje. Tím se stává mnohem důležitějším než si sám uvědomuje.



Někomu se seriál může zdát poměrně vleklý, zdlouhavý. Je to dáno tím, že režie věnuje velký prostor hudbě, která hrála ve Františkově životě velkou roli. Hudební výstupy v seriálu zabírají i několik minut. Uslyšíme tak například Figarovu svatbu, Dona Giovanniho, českou vánoční píseň, náboženské písně ...
Za nejkrásnější herečku filmu osobně považuji Janu Brejchovou hrající Paulu. Potom bych ještě zmínila Květu Fialovou, která ztvárnila paní Josefinu Duškovou. Až mě zarazilo, že byla tak moc krásná (mnohem mnohem hezčí než ve filmu Limonádový Joe).
Nemím, asi kdybych byla cizinec, nedala bych plný počet bodu, ale nejsem jím a tak: 10/10
Kdyby za nic jiného, tak alespoň za Věkovu maminku a Věka a jeho Márinku  ;-)  (a málem bych zapomněla - taky za ty haldy sněhu, které padaly, když byla zima)

knižní předloha: F. L. Věk - Alois Jirásek
jazyk: no samozřejmě čeština - vždyť je to o národním obrození

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...