čtvrtek 13. října 2011

Downton Abbey, I. řada/1. díl


hrad Highclere, který je v seriálu vydáván za sídlo Downton Abbey

Na Downton Abbey dorazí zpráva o potopení Titanicu. Pro obyvatele tohoto panství je to velice významná událost. Hrabě Grantham má 3 potomky, ale pouze dcery - a ty dědit nemohou. Nejstarší Mary si měla brát svého bratrance, který ale bohužel cestoval na palubě Titanicu. A ten, jak víme, šel ke dnu. Kdyby si jej Mary vzala, zůstalo by celé panství i majetek v rodině. Kdyby ...

Právníci naleznou dalšího dědice, kterému má vše připadnout po Patrickově smrti. Je jím Matthew Crawley, Rodina se snaží, aby požádal Mary o ruku. To se ale nestane a Matthew odjíždí zpět domů

Do toho všeho přijíždí na panství nový komorník. Pan Bates ale kulhá a personál se snaží přesvědčit svého zaměstnavatele o tom, že na své povinnosti prostě nestačí.


 z leva do prava (a od nejstarší po nejmladší): Mary, Edith, Sybil




nahoře: Cora Crawley - hraběnka Grantham, Robert Crawley - hrabě Grantham




v levo: pan Bates, nový komorník                            v pravo: Thomas Barrow, lokaj

V přízemí rodinného sídla je ještě jeden svět, ukrytý před tím vyšším, nóbl. Je to svět sám pro sebe. Nejen nahoře se bojuje o místo na slunci. I dole jsou jedinci, kteří mají své ambice (lokaj Thomas je největším adeptem na post prvního lumpa v seriálu - to je mi jasné už z prvního dílu).

Milým překvapením pro mě bylo vidět na obrazovce herce jménem Brendan Coyle, který zde hraje pana Batese, ale již předtím si zahrál i v minisérii Láska v bílem pekle (North & South, 2004), kde se objevil v roli dělníka a vůdce stávky Nicholase Higginse.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...