pondělí 13. června 2011

Aféra s náhrdelníkem/The affair of the necklace (USA/2001)

Poměrně dost zjednodušené filmové zpracování románu Alexandra Dumase staršího - Královnin náhrdelník, okrájené o všechny intriky, pomstu, touhu po kariéře a postavení ... Jeanne de la Motte je zde charakterizována jako veskrze pozitivní bytost toužící pouze po tom, aby bylo její rodině navráceno to, co jí tak nespravedlivě a krutě uzmuli a zaplete se do komplotu, který jí prostě přeroste přes hlavu a obrátí se nejen proti ní.



Jeanne, která chce navrátit rodině čest a jméno, využije se svým milencem touhu kardinála Rohan naklonit si královnu Marii Antoinettu. Kdysi vyslovil impertinentní poznámku o její matce - Marii Terezii a od té doby je její dcerou přehlížen a ignorován. Jeanne nabídne kardinálovi řešení - ať zakoupí pro královnu diamantový náhrdelník po kterém tam moc touží, ale je přiliš drahý. Zoufalý kardinál na nápad přistoupí. Vinou intrik a Jeannina plánu klenotníci (kteří náhrdelník vydali) nedostávají své peníze. Jeanne a její milenec Retaux de Villette se mezitím snaží náhrdelník rozprodat po částech. Do toho se ještě připlete povedený "manžílek" hraný Adrienem Brodym a katastrofa je naspadnutí.



Ve filmu samozřejmě uvidíte další podfuky - nastrčenou dvojnici Marie Antoinetty, vypečeného Cagliostra ... Ale to bych vyprávěla hooodně dlouho a zbytečně. Prostě si film pusťte.

Není bez zajímavosti, že americká produkce natáčela scény i na českém území - ve filmu tak spatříte zámky Kačina, Valtice, Lednice, Dobříš ...

slavný diamantový náhrdelník,
který "pomohl" francouzské revoluci
Filmaři si práci hodně usnadnili. Adaptace knižních předloh bývají většinou problematické (obvzlášť, když se jedná o takový román, který napsal Alexandre Dumas), nikomu se prostě nezavděčíte. Mě obvzlášť ne, protože Dumasova díla zbožňuju a jakékoliv (byť sebemenší) odchýlení od předlohy považuji za svatokrádež. A tou tenhle film jednoznačně byl! Ale co musím uznat, že konec byl stejně smutný jako knižní. Nevím, koho litovat víc - Jeanne nebo Antoinettu. Obě byly obětí, jen každá jinou.

Nebudu-li se ohlížet na knižní předlohu, film byl hezký. Pořád ale "jen" hezký. Filmaři se nesnažili o velkofilm a ani se s tím netajili. Prostě natočili další film, kde herce navlékli do krásných kostýmů. Kostýmy jsou opravdu skvostné, ale ty příběh nestvoří (ani nezachrání). Aféru s náhrdelníkem beru jako hezký film, který vidět jednou je akorát. Nemůžu se rozhodnout mezi 6, 7 nebo 8 body z 10 a tak si zvolím zlatý střed.
7/10



 obrázky výše: v levo - Jeanne de Saint-Remy de Valois (pozdější Jeanne de la Motte), v pravo - Marie Antoinette

název: Aféra s náhrdelníkem/The affair of the necklace
období: 18. století, období těsně před francouzskou revolucí
literární předloha: Alexandre Dumas - Královnin náhrdelník (Le collier de la reine)
jazyk: český dabing

+ krásné kostými
+ můžete poznat některé české zámky, které jste třeba i někdy navštívili a máte je rádi
+ hudba
- dost volně zachází s knižní předlohou, hlavně spoustu opomíjí nebo ještě hůř - překrucuje


Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...