čtvrtek 23. června 2011

Petr Veliký/Peter the Great (USA/1986)



Rusko na konci 17.století - záhadná mrazivá a téměř středověká země na východě. Tam začíná příběh Petra Velikého (1672-1725), fascinujícího státníka, vizionáře a reformátora, ale i námořníka a stavitele, plný milostných propletenců, mezinárodních intrik i bitev. Ve čtyřdílném výpravném seriálu s hvězdným obsazením se seznámíme s celým životem tohoto ruského panovníka... (oficiální text distributora)


Americký seriál u nás vydalo nakladatelství Levné knihy a, což je pro mě mnohem důležitější, vybavilo minisérii českými titulky.

Pocházet z panovnického rodu není žádný med. Zvlášť máte-li ambiciozní starší nevlastní sestru.
Petr chce Rusko přiblížit západním zemím, navázat s nimi obchod. Jak? Nemá lodě - ani žádný přístav, Rusové o styk s lidmi ze zahraničí nemají vůbec žádný zájem, pohrdají cizinci a považují je za kacíře. Navíc Rusku chybí vzdělaní lidé - kdo lodě postaví? jak je řídit? jak navigovat? O ozbrojení a výcviku ruské armády ani nemluvě.

Životopisný snímek natočili v roce 1986 podle knihy Roberta K. Messieho.
----------------------------------------------------------
(Zajímavé mi přijde, že na youtube jsou umístěny i jiné seriály o Petru Velikém, navíc se od tohoto seriálu příliš neliší, ale odvolávají se na předlohu Alexeje Tolstého. Jistě - je to inspirováno životem stejné postavy, musí si tedy být podobné, ale například scénka s mechanickým strojkem, nevěrou o svatební noci ... ?)
----------------------------------------------------------

Jan Niklas jako mladý
Petr Veliký
 
Maxmillian Schell ztvárnil
Petra Velikého v pozdějším věku

švédský král Karel XII.




část seriálu na youtube - ukázka:


něco málo o Petru Velikém


Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...